2011-01-28

Turda - XXL Tarantula Expo - 2019, 2024, 2025

E.-

album pe 10Google, 87Google


2024.06.16
Imagine din curtea Colegiului, accesul la sala in care are loc expozitia 









 Piata Basarabiei - Parc  -  8Google, 22Google, 87Google  -   I.L.T.  - A.M.C.,  A.M.CHHL Tarantula Expo 
- Parcul din Piața Basarabiei, la ceasul înserării - 2025.07.05 Tocmai ieșisem de la Expozitia de tarantule XXL organizată în apropiere, la Colegiul Tehnic. Încă aveam în minte imaginea acelor viețuitoare misterioase — cu labe fine și trupuri păroase, atât de străine și fascinante. Natura, în formele ei extreme, are darul de a ne tulbura, de a ne stârni mirarea — uneori chiar neliniștea. Și totuși, doar câțiva pași mai încolo, parcă o altă natură mă întâmpina. Aici, în parc, copacii falnici, băncile tihnite, râsetele copiilor și lumina caldă a după-amiezii desenau o scenă cu totul diferită — o natură prietenoasă, familiară, senină. Această trecere de la tensiunea instinctivă a întâlnirii cu tarantulele, la calmul vegetal al unei alei umbrite și liniștea unui parc de cartier, mi-a adus o stare neașteptată de împăcare. E uimitor cum aceeași natură poate cuprinde în ea atât freamătul neliniștii, cât și liniștea sufletului. Depinde doar unde ne oprim privirea și cum alegem să simțim. 
Ganduri contradictorii între uimirea stârnită de necunoscut și liniștea regăsită în cotidianul verde și blând.- A.M.C. - FotoChatGPT - ChatGPT 


2025.07.05
Curtea Colegiului Tehnic de pe Str. Basarabiei, Nr. 48 - între detalii care încântă și semne care amintesc. - Elemente decorative diverse - 
- Vizita la Expozitia de tarantule XXL, organizată în sala de sport, a fost și un prilej de a privi în jur — cu ochi curioși, dar și cu suflet deschis. O bicicletă decorativă cu flori, o căsuță pentru păsărele cocoțată într-un copac înalt, placa comemorativă de la intrarea în școală (1948–1998) — toate m-au făcut să reflectez la cât de mult contează detaliile. De multe ori, ele dau tonul întregului, adaugă sens și trăire locului. Școala, în fond, face tocmai asta: ne oferă, într-un timp scurt, idei și înțelepciuni adunate de oameni care le-au experimentat o viață întreagă. Așa se construiește progresul — din încrederea că generațiile viitoare pot merge mai departe cu pași mai siguri, urcând pe temelia celor care au fost înainte. 
Sau, cum spunea  Isaac Newton : „Dacă am văzut mai departe, este pentru că am stat pe umerii giganților.”- Ce spu altii -  Ganduri .... Fiecare imagine surprinsa devine mai mult decat o fotografie, devin o poveste - A.M.C. - Foto,ChatGPT -  ChatGPT



- Scorpion negru - pag. cu informatii,  video pe 10Google




2025.07.05
- - XXL Tarantula  Expo , Expozitie de insecte Tarantule si Fluturi" pe Str. Basarabiei, Nr.48, Colegiul Tehnic, in sala de sport - 
 O vizită printre creaturi mici și uimitoare Nu e prima dată când merg la expoziția „XXL Tarantula Expo”, dar curiozitatea mea nu scade. Nu pot spune că îmi plac toate vietățile expuse — nu m-aș vedea locuind cu o tarantulă în casă sau cu un gândac șuierător în sertar — dar cu siguranță îmi place să învăț despre ele. Există o fascinație aparte în a privi, chiar și cu o ușoară teamă sau reținere, aceste ființe atât de diferite de cele cu care suntem obișnuiți. M-am dus cu intenția de a surprinde câteva cadre, dar vietățile nu s-au lăsat fotografiate cu ușurință — majoritatea stăteau ascunse, ferite de obiectiv și de ochii curioșilor. Așa că, în lipsa imaginilor directe cu ele, m-am bucurat că am putut prinde măcar câteva panouri cu informații esențiale. Mici enciclopedii de insecte, păianjeni și alte arătări cu forme și nume stranii, dar cu o poveste care merită știută. Ele există. Trăiesc. Se ascund. Se apără. Unele se prefac că nu sunt acolo. Altele șuieră, altele aruncă fire de păr. Unele arată ca o frunză, altele ca o crenguță. Unele au milioane de ani în spate. Toate ne spun, în felul lor, că natura e o lume infinită, în care nu doar frumusețea, ci și ciudățenia are locul ei. Poate că nu le-am fotografia ca pe fluturi, poate că nu le-am dori aproape, dar asta nu înseamnă că nu merită să le privim cu respect.
 Fiecare vietate expusă acolo — fie ea o tarantulă retrasă în colțul terariului, un gândac cu armură lucioasă sau o insectă-băț perfect imobilă — își are rostul în marele mecanism al vieții. Sunt piese dintr-un puzzle uriaș, din care noi înșine facem parte. 
Și mai cred ceva: că în astfel de întâlniri, chiar și de la distanță, se trezește în noi copilul acela curios care vrea să știe, nu doar să placă. Care nu fuge de ceea ce nu înțelege, ci se apropie să privească mai atent. Poate cu uimire. Poate cu un pic de teamă. Dar mai ales cu dorința de a cunoaște lumea așa cum e — nu doar cum ne-ar plăcea să fie. 
🕷️ Introducere — Lumea artropodelor Artropodele sunt cele mai diverse animale de pe planetă: trăiesc în apă, uscat, aer sau sub pământ. Din această clasă fac parte insectele, arahnidele (păianjeni, scorpioni), crustaceele (crabi, homari). Se caracterizează prin exoschelet dur, corp segmentat și picioare articulare. Dimensiunile variază de la furnici microscopice până la crabi uriași. Corpul are cap, torace și abdomen, iar dezvoltarea se face prin metamorfoză. 
🕸️ Tarantulele Trăiesc în America de Sud, Centrală, Africa, Asia și Australia. În Europa sunt rare. Tarantulele sunt arahnide mari, cu aspect impunător, dar multe specii sunt blânde. Nu sunt agresive față de oameni, dar pot mușca dacă sunt provocate. Trăiesc în galerii săpate sau în ascunzători naturale. Blana lor le apără de prădători, iar firele de pe abdomen pot fi aruncate ca apărare.
📌 Știai că? Cea mai mare tarantulă este Theraphosa blondi, cu picioare de până la 30 cm! 
🪳 Gândacul șuierător din Madagascar Trăiește în pădurile tropicale și datează din perioada carboniferă (acum 350 milioane de ani). Emite un șuierat specific, ca metodă de apărare sau comunicare. Ajunge până la 7,5 cm lungime. Se hrănește cu fructe căzute și vegetație în descompunere. Poate trăi 2–5 ani în captivitate. 
🦗 Heteropteryx dilatata Este o insectă mare, dar nu lungă și subțire cum s-ar aștepta mulți. Femelele sunt masive și late, de culoare verde strălucitor. Masculii sunt mai mici, zvelți și maronii. Femela ajunge la 15 cm lungime și este una dintre cele mai mari insecte din lume. Trăiește în Malaezia și are o durată de viață de aproximativ 2 ani. Se hrănește cu frunze de mur, zmeur, iederă etc. 🪵 Insectele-băț (Phasmatodee) Se camuflează excelent, imitând bețișoare sau crenguțe. Există peste 3.000 de specii. Se întâlnesc în special în zonele tropicale. Se mișcă lent, ca parte a strategiei de apărare. Pot regenera membrele pierdute. Trăiesc în frunziș, activând mai ales noaptea.
 Ganduri si preocupari de "om curios" :)  :)  
A.M.C. - FotoChatGPT - ChatGPT



Ganduri - linkuri
-  Ce spun altii - 1Google, 16Google, 17Google, 31Google -  A.M.C - A.M.C
Victor Babes (1854-1926) a fost un microbiolog..... roman
- Natura este alcătuită din contraste: orice lumină are umbra sa. - A.M.C. - sursa citat. citatepedia.ro


De pe net:
- Ziarul TurdaNews, 2025

Publicat pe 10Google, 87Google - Facebook A.M.C.
Imagini - linkuri
Evenimente - linkuri