2011-01-27

Turda, Str. Univers Nr.21 din Calea Victoriei, Nr.39 - Tedi

E.-


TEDI RETAIL SHOP S.R.L.


album pe: 18Google, 43Google 


2022.10.01
 - Elemente decorative  - linkuri










2024.04.08

iepurasi A.M.C








Ceasuri  - 1Google,  12Google.- I.L.T. -  A.M.C











2025.06.20
jucarii pentru animalute  - Natura vie  - Din vitrine
– Dis-moi s’il te plaît… farfurioara asta cu pisicuță… e doar pentru pisici? Întreb pentru un prieten. 
🐾😇 (Și da, dacă o masă poate începe cu un zâmbet, atunci chiar de ce nu?)” 
Mică incursiune în lumea prietenilor cu patru lăbuțe 🐶🐱 
Am poposit într-un colț colorat al magazinului TEDi din Funshop Park, acolo unde fantezia pare să fi prins formă... pentru cei mai loiali și sinceri amici ai noștri: animăluțele de companie. Jucării în forme de pizza, delfini curcubeu, farfurii cu pisicuțe stilizate și pătuțuri demne de o revistă de design interior. Uimitor câtă creativitate pentru bucuria lor — sau poate mai ales pentru a noastră, a celor care ne dorim să le oferim tot ce e mai drăgălaș. Poate că ei nu țin cont de design, dar știu sigur când sunt iubiți. Și pentru asta, merită tot ce-i mai frumos. 
💛 Ganduri amuzante  - A.M.C. - Foto,CatGPT - CatGPT '




Electric Up - 33Google - A.M.C
Localuri - 51Google - A.M.C
Parcari - 33Google - I.L.T., 12  -  A.M.C.
Parcuri - si spatii de joaca, linkuri
Calea Victoriei - linkuri 
Un loc modern și practic, unde poți savura o cafea, în timp ce îți încarci bateria mașinii electrice sau pur și simplu te relaxezi. O oază de revigorare nu doar pentru șoferi, ci și pentru cei care apreciază un cadru plăcut și posibilitatea de a face cumpărături necesare gospodariei.  - A.M.C. - Foto




2025.07.06
Ceasuri din oras – timpuri care se adună în imagini În drumurile mele prin oras, am adunat din nou câteva semne ale timpului – la propriu și la figurat. Acest album completează unul mai vechi, adăugând noi fețe de ceas, fiecare cu povestea ei, prinsă în ziduri, în turnuri sau în vitrine. 
- Primul care îmi atrage privirea e ceasul fostei Judecătorii, azi renovată cu grijă și pregătită să devină Centrul de Cultură, Artă și Tradiții. Timpul s-a scurs și pentru această clădire – nu doar în ticăitul ceasului, ci și în metamorfoza funcției ei. Până în 2016, turnul de pe acoperiș cânta „Menuetul“ lui Boccherini, o melodie delicată și elegantă, potrivită poate pentru un tribunal. Din 2017, a fost înlocuită cu melodia Turnului Big Ben din Londra – o alegere cu rezonanță puternică, dar oare ce ne va cânta când clădirea va fi pe deplin reintegrată în viața culturală a orașului? Rămâne de ascultat... - Mă opresc apoi în Turda-Nouă, în fața Bisericii Reformate, unde două ceasuri privesc în tăcere înspre stradă. Unul e clasic, celălalt – un ceas solar discret, o amintire a vremurilor când timpul era măsurat după soare, nu după curent electric. Îmi place gândul că acolo, pe zidul unei biserici vechi, soarele își lasă umbra să spună ora. 
- Din curtea Centrului Cultural se zărește ceasul Bisericii Unitariene, o apariție sobră, dar vie, martor al orașului care respiră între vechi și nou. 
- Am surprins și ceasuri de interior, așezate frumos într-un magazin, ca niște bijuterii gata să fie alese pentru a da ritm unor încăperi. Fiecare ceas de perete sau de masă adaugă o notă de intimitate acolo unde timpul nu mai e doar măsurat, ci și decorat. (Fun ShopParc - Tedi)  
Observ un detaliu interesant: bisericile ortodoxe și cele romano-catolice din Turda nu au ceasuri vizibile. Poate pentru că în aceste tradiții timpul nu e neapărat măsurat, ci trăit liturgic, în ciclul sărbătorilor și al clopotelor care cheamă, fără să spună ora exactă. Așa se adună ceasurile orașului: unele cântă, altele tac, unele sunt ridicate spre cer, altele așezate în vitrine. Dar toate spun, în felul lor, o poveste despre timp – despre cel care trece și cel care rămâne. 
Ganduri trezita cu "noaptea in cap"
Expresia „a te trezi cu noaptea-n cap” este o expresie populară românească, care înseamnă a te trezi foarte devreme, uneori chiar mult prea devreme, înainte de a se crăpa de ziuă. Originea expresiei: Expresia este construită pe imaginea personificării nopții — „cu noaptea-n cap” înseamnă că noaptea încă mai domnește, încă „are capul sus”, adică nu a plecat, nu a fost învinsă de zorii zilei. Așadar, cine se trezește „cu noaptea-n cap” se trezește atât de devreme, încât noaptea încă nu s-a terminat. În mediul rural, această expresie era des întâlnită, pentru că mulți oameni trebuiau să se trezească foarte devreme pentru muncile câmpului sau îngrijirea animalelor. Se putea spune cu un zâmbet amar sau admirativ: „S-a trezit cu noaptea-n cap și a pornit la coasă.” Expresia are și un ton colocvial și uneori ironic: Se poate folosi și cu un strop de umor, atunci când cineva se trezește mai devreme decât ar fi fost nevoie: „M-am trezit cu noaptea-n cap și tot n-am prins loc la dentist!” Deci e o expresie care combină imaginea poetică a nopții personificate cu pragmatismul vieții de zi cu zi. O metaforă vie, născută probabil din observație și simțul limbii simple, dar pline de culoare, al oamenilor....
 Alte ganduri la o alta postare.. :) - A.M.C. - Foto,ChatGPT - ChatGPT



Publicat pe 18Google, 43Google - Facebook A.M.C


Arta - linkuri
Calea Victoriei - linkuri
Calea Victoriei, Nr.39 - linkuri