2011-04-13

Turda - Piata Republicii, Nr.5 - fosta Judecatorie



  -   Informatii - din diverse surse
   -  Ceasul fostei judecatorii  -  Youtube1, Youtube2

Arta - linkuri
Cladiri cu inscriptii  -  inscriptii 1Google, cladiri 12Google  A.M.C.
- Cladiri vechi cu pietre la intrarea pe poarta - 14Google -  Porti si alte elemente decorative 
Fatade de case  - 1Google, 20Google - I.L.T. - A.M.C.
Institutii publice si alte adrese utile - 1Google  55Google   I.L.T.  -  A.M.C.  (fara scoli)


albume pe: 5Google, 16Google, 18Google, 21Google, 40Google



2025.07.06
2025.07.06
- Intrare-iesire 



2025.07.06
- Imprejmuire






-


2025.07.06
-  Scari, trepte - 44Google - A.M.C













2025.07.06
Elemente decorative diverse  -  1Google, 16Google, 14Google, 20Google - I.L.T. - A.M.C.
pergole






2025.07.06
Banci si "banci"..  -  8Google, 18Google, 22Gooogle, 33Google, 55Google - A.M.C., A.M.C







2025.07.06
Fatade de case  - 1Google, 20Google - I.L.T. - A.M.C.
 Balcoane










2025.07.06
Fantani arteziene si cismele - linkuri, cismele - 43Google - A.M.C











- Artar (Acer palmatum "Sangokaku"










 






2010.02.06
- Imagine din interior










2010.02.06
- imagine din curte











2017.05.19
- imagine din curte casei de la Nr.4









2024.01.05
- Vedere de pe Str.









2024.03.11
- Urbanism - linkuri 
Fatade de case  - 1Google, 20Google - I.L.T. - A.M.C.










2025.03.19
- Urbanism


- Cladiri vechi cu pietre la intrarea pe poarta - 14Google 
 Porti si alte elemente decorative 
Copertine si marchize - 55Google - A.M.C
Fatade de case  - 1Google, 20Google - I.L.T. - A.M.C.


2025.07.06
Ceasuri din oras – timpuri care se adună în imagini În drumurile mele prin oras, am adunat din nou câteva semne ale timpului – la propriu și la figurat. Acest album completează unul mai vechi, adăugând noi fețe de ceas, fiecare cu povestea ei, prinsă în ziduri, în turnuri sau în vitrine. 
- Primul care îmi atrage privirea e ceasul fostei Judecătorii, azi renovată cu grijă și pregătită să devină Centrul de Cultură, Artă și Tradiții. Timpul s-a scurs și pentru această clădire – nu doar în ticăitul ceasului, ci și în metamorfoza funcției ei. Până în 2016, turnul de pe acoperiș cânta „Menuetul“ lui Boccherini, o melodie delicată și elegantă, potrivită poate pentru un tribunal. Din 2017, a fost înlocuită cu melodia Turnului Big Ben din Londra – o alegere cu rezonanță puternică, dar oare ce ne va cânta când clădirea va fi pe deplin reintegrată în viața culturală a orașului? Rămâne de ascultat... - Mă opresc apoi în Turda-Nouă, în fața Bisericii Reformate, unde două ceasuri privesc în tăcere înspre stradă. Unul e clasic, celălalt – un ceas solar discret, o amintire a vremurilor când timpul era măsurat după soare, nu după curent electric. Îmi place gândul că acolo, pe zidul unei biserici vechi, soarele își lasă umbra să spună ora. 
- Din curtea Centrului Cultural se zărește ceasul Bisericii Unitariene, o apariție sobră, dar vie, martor al orașului care respiră între vechi și nou. 
- Am surprins și ceasuri de interior, așezate frumos într-un magazin, ca niște bijuterii gata să fie alese pentru a da ritm unor încăperi. Fiecare ceas de perete sau de masă adaugă o notă de intimitate acolo unde timpul nu mai e doar măsurat, ci și decorat. (Fun ShopParc - Tedi)  
Observ un detaliu interesant: bisericile ortodoxe și cele romano-catolice din Turda nu au ceasuri vizibile. Poate pentru că în aceste tradiții timpul nu e neapărat măsurat, ci trăit liturgic, în ciclul sărbătorilor și al clopotelor care cheamă, fără să spună ora exactă. Așa se adună ceasurile orașului: unele cântă, altele tac, unele sunt ridicate spre cer, altele așezate în vitrine. Dar toate spun, în felul lor, o poveste despre timp – despre cel care trece și cel care rămâne. 
Ganduri trezita cu "noaptea in cap"
Expresia „a te trezi cu noaptea-n cap” este o expresie populară românească, care înseamnă a te trezi foarte devreme, uneori chiar mult prea devreme, înainte de a se crăpa de ziuă. Originea expresiei: Expresia este construită pe imaginea personificării nopții — „cu noaptea-n cap” înseamnă că noaptea încă mai domnește, încă „are capul sus”, adică nu a plecat, nu a fost învinsă de zorii zilei. Așadar, cine se trezește „cu noaptea-n cap” se trezește atât de devreme, încât noaptea încă nu s-a terminat. În mediul rural, această expresie era des întâlnită, pentru că mulți oameni trebuiau să se trezească foarte devreme pentru muncile câmpului sau îngrijirea animalelor. Se putea spune cu un zâmbet amar sau admirativ: „S-a trezit cu noaptea-n cap și a pornit la coasă.” Expresia are și un ton colocvial și uneori ironic: Se poate folosi și cu un strop de umor, atunci când cineva se trezește mai devreme decât ar fi fost nevoie: „M-am trezit cu noaptea-n cap și tot n-am prins loc la dentist!” Deci e o expresie care combină imaginea poetică a nopții personificate cu pragmatismul vieții de zi cu zi. O metaforă vie, născută probabil din observație și simțul limbii simple, dar pline de culoare, al oamenilor....
 Alte ganduri la o alta postare.. :) - A.M.C. - Foto,ChatGPT - ChatGPT



2024.12.16
- Arta - linkuri




- Trecutul în oglinda prezentului. 
Un spectacol pentru viitor. Duminică, 6 aprilie, ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru Turda – FITT 2025
Nu am reușit să văd decât o parte din evenimente, dar pentru acest spectacol am lăsat totul la o parte. Nu doar pentru că era adresat copiilor – generația pentru care pregătim viitorul –, ci și pentru că se desfășura într-un spațiu pe care mi-l doream demult să-l revăd… altfel. Curtea fostei Judecătorii, clădirea de pe Piața Republicii nr. 5, a fost transformată într-un Centru de Cultură, artă și tradiții. Un loc odinioară sever, tăcut, cu amintiri apăsătoare dintr-un regim în care nu toate problemele se rezolvau echitabil. Ca și copil, treceam pe lângă această clădire cu o teamă nedefinită. Mai târziu am înțeles: justiția nu era mereu justă. 
Astăzi, lucrurile s-au schimbat. Nu doar funcțional, ci și simbolic. Reamenajarea păstrează sobrietatea arhitecturii, dar o înmoaie prin culoarea caldă, lumina, deschiderea spre public. Trecutul nu a fost șters, dar este înveșmântat într-o nouă formă care transmite speranță. Spectacolul „Iedul cu trei capete”, dedicat copiilor, a umplut curtea de râsete și mirare. 
A fost mai mult decât o piesă de teatru: a fost o metaforă a renașterii. A unui loc, a unei comunități, a modului în care cultura poate da sens și direcție prezentului. Albumul foto surprinde acest contrast: între 2010 și 2025, între ziduri reci și spații primitoare, între copilul de atunci și adultul de azi care speră, din nou. Ganduri in zi de duminica.. Albumul foto si video cu spectacolul, urmeaza...- A.M.C. Foto,ChatGPT - ChatGPT


2025.02.02
- Cismele 
Fantani arteziene si cismele - linkuri, cismele - 43Google - A.M.C
  Urbanism - linkuri






-  "Clădirea fostei Judecătorii din Turda a fost construită între anii 1795-1806. Temporar în această clădire a funcţionat pe vremuri primăria şi tribunalul oraşului. Inainte de primul război mondial clădirea a fost extinsă, conform fotografiei" - sursa foto si info de pe net. R.C.






- Albina Carpatilor, revista din anul 1880, pagini extrase Turda si imprejurimi - 12Google




- Album cu imagini inainte de reabilitare - Facebook,   Fondurieuropene,  Cristian Matei,  2021.05.08
- ,,A fost semnat contractul pentru restaurarea, conservarea și reabilitarea clădirii fostei Judecătorii (Piața Republicii nr. 5) și redestinarea ei ca Centru de cultură, artă și tradiții din fonduri europene ” - Facebook, Cristian Matei, iulie 2020


2023.08.04
- Fosta Judecatorie, imagini din timpul reabilitarii cladirii - Facebook    Matei Cristian 
"Proiectul prevede reabilitarea structurii, a fațadelor și renovarea interioarelor, respectând în același timp autenticitatea și specificul său istoric."  - "Viitor  Centru de cultură, artă și tradiții din fonduri europene"
- Lucrari de reabilitare - Facebook, Matei Cristian - 2023.11.09, Facebook 2024.02.21,  2024.08.21



2025.02.18
- Album foto Centrul de Cultura reabilitat - Facebook, Matei Cristian 2025.02.18








Institutii - linkuri