2012-07-15

Turda - Aleea Obeliscului, Nr.5 - Manastirea Mihai Voda

 Manastirea Mihai Voda cu Hramul " Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" - a fost infiintata in anul 2002 la initiativa lui Bartolomeu Anania.
A fost inaltata in stil bizantin, fiind o copie arhitecturala a vechii Manastiri Mihai Voda din Bucuresti, ctitoria lui Mihai Viteazul.
Face parte din patrimoniu municipiului de pe Aries - info Turdainfo.ro



album pe: 5sGoogle




Mihai Viteazul - (n. 1558, Tîrgul de Floci - d. 1601, Turda)
a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei şi, pentru o scurtă perioadă în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania şi Moldova.
Asezamantul monahal se afla langa Mormantul lui Mihai Viteazul.



- Aparatori ai credintei si gliei strabune - Google1
   Brosura oferita spre informare turistilor









2024.07.26
- Informatii la intrarea in Manastire  - A.M.C
Foto - Manastirea "Mihai Voda" cu Hramul "Sfiintii Arhangheli Mihail si Gavril este infiintata in anul 2002 (10 septembrie ) la initiativa vrednicului de pomenire Inaltpreasfintitul Mitropolit Bartolomeu Anania, pe atunci pastorul acestei eparhii, fiind singura manastire din cuprinsul mitropoliei care a luat nastere la propunerea sa. In anul 2001, in cadrul unei festivitatidedicate comemorarii voievodului Mihai Viteazul, la care a participat si Inaltpreasfintiiea Sa, a exclamat ca ar fi potrivit ca pe locul unde si-a sfarsit viata voievodul intregitor de tara sa se inalte o manastire in memoria lui, iar numele sa-i fie pomenit in acest sfant altar necontenit. Receptive la aceasta initiativa autoritatile locale, la scurt timp au donat terenul pentru manastire si astfel in anul 2002, a inceput constructia ei care a fost incredintata vrednicului parinte Vasile Steopei din Turda, ctitor renumit pentru lacasuri sfinte. Manastirea Necropola este o copie arhitecturala. 
, si in acelasi timp o restituire a demnitatii vechii manastiri Mihai Voda din Bucurestictitorie a voievodului din 1591, pe vremea cand era ban al Craiovei si care a fost mutilata in vremea regimului comunist Biserica Manastire este proiectata sub forma de cruce greaca in plan orizontal caracteristica a bisericilor ortodoxe cu nava principala, abside prevazute cu cate o fereastra, iar altarul se inchide cu o bolta, in forma de semicalota alaturi avand proscomidiar si diaconicon. Planul bisericii este un admirabil triconc cu turla pe naos sustinuta de pandantivi. Interiorul bisericii este infrumusetat cu pictura in tehnica "al fresco" cu iconostas si mobilier specific bisericesc. Pe frontispiciu s-a realizat un mozaic ce reprezinta pe Maica Domnului si Sfiinti Arhangheili, Mihail si Gavril, protector al lacasului monahal. Decoratia fatadei se remarca prin jocul ritmic de caramida ce se desfasoara pe intreg edificiul. Cele doua registre cu arcaturi sunt decorate printr-un brau median, alcatuit dintr-un tot incadrat de siruri de caramizi asezate pe colt. Turla are o decoratie asemanatoare, intr-un singur registru, avand forma octogonala . Incinta manastirii are forma dreptunghiularainchisa pe trei laturi in forma de cetate, iar latura de rasarit se incheie cu un zid placat cu piatra . In partea vestica a incintei se afla intrarea principala. Deasupra intrarii se afla turnul-clopotnita care adaposteste doua clopote cu sunete armonioase . In partea de sud-est cladirea adaposteste un Paraclis cu hramul Sfantul Siluan. Chiliile sunt randuite pe doua nivele in fata carora se gaseste o galerie de arcade semicerc, sprijinite de coloane in forma cilindrica. Aceasta manastire pastreaza o candela nestinsa celui ce s-a jertfit pentru neamul romanesc. 



2024.07.26
- Cu vrerea Tatalui , cu ajutorul Fiului si cu impruna Lucrarea Duhului Sfant, ziditu-s-a aceasta sfanta biserica a Manastirii Mihai Voda, Turda , cu Hramul Sfiintilor Arhangheli Mihail si Gavril in memoria voievodului Mihai Viteazul, cu binecuvantarea vrednicului de pomenire arhiepiscop si mitropolit Bartolomeu Anania , intreanii 2002-2011 stareta fiind monahla Meletina Morozan, duhovnic Ieromonahul Serafim Crucianu si arhitect Romulus Zamblau. Lucrarile au fost coordonate de preotul Vasile Stopei.
Din anul 2011, ajungand la carma mitropoliei  IPS Andrei, staretia si continuarea lucrarilor i-au fost incredintate stavroforei Andreea Zdrobau. duhovnic fiind arhimandretul Ilie Hanuschi.
Biserica a fost impodobita cu icoane in tehnica  "Al fresco" de catre pictorul Sorin Efros . Intre anii 2015-2018, iconostasul si mobilierul au fost executate de catre fratii Constantin si Ion Ionascu. 
Lucrarile au fost finalizate in zilele de rodnica pastorire a preafericitului parinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a Inaltpreasfintitului parinte Andrei, arhiepiscop al Vadului Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului Maramuresului si Salajului. Slujba de sfintire a fost oficiata in ziua de 19 august 2018. Inscrie Doamne in cartea vietii pe ostenitorii si binefacatorii Sfantului locasului acestuia! Cu vrerea Tatalui , cu ajutorul Fiului si cu impruna Lucrarea Duhului Sfant, ziditu-s-a aceasta sfanta biserica a Manastirii Mihai Voda, Turda , cu Hramul Sfiintilor Arhangheli Mihail si Gavril in memoria voievodului Mihai Viteazul, cu binecuvantarea vrednicului de pomenire arhiepiscop si mitropolit Bartolomeu Anania , intreanii 2002-2011 stareta fiind monahla Meletina Morozan, duhovnic Ieromonahul Serafim Crucianu si arhitect Romulus Zamblau. Lucrarile au fost coordonate de preotul Vasile Stopei.
Din anul 2011, ajungand la carma mitropoliei  IPS Andrei, staretia si continuarea lucrarilor i-au fost incredintate stavroforei Andreea Zdrobau. duhovnic fiind arhimandretul Ilie Hanuschi.
Biserica a fost impodobita cu icoane in tehnica  "Al fresco" de catre pictorul Sorin Efros . Intre anii 2015-2018, iconostasul si mobilierul au fost executate de catre fratii Constantin si Ion Ionascu. 
Lucrarile au fost finalizate in zilele de rodnica pastorire a preafericitului parinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a Inaltpreasfintitului parinte Andrei, arhiepiscop al Vadului Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului Maramuresului si Salajului. Slujba de sfintire a fost oficiata in ziua de 19 august 2018. Inscrie Doamne in cartea vietii pe ostenitorii si binefacatorii Sfantului locasului acestuia!  - A.M.C


2024.07.26
- " Manastirea Mihai Voda, cu Hramul "Sfiintii Arhangheli Mihail si Gavril, infiintata in anul 2002 - Manastirea Necropola (din dex: prin generalizare Cimitir.) este o copie arhitecturala, si in acelasi timp o restituire a demnitatii vechii manastiri Mihai Voda din Bucuresti ctitorie a voievodului din 1591, pe vremea cand era ban al Craiovei si care a fost mutilata in vremea regimului comunist "
- Exterior - A.M.C.
Ganduri - linkuri
Lev Tolstoi (1828-1910), romancier rus 
- Faptele din credinţă intăresc credinţa. Credinţa produce fapte. - A.M.C. - sursa citat kudika.ro.




2024.07.26
- Vedere de pe aleea pietonala din Parcul Obelisc Mihai Viteazul








2024.07.26
- Imagini din curte - A.M.C
Pe frontispiciu s-a realizat un mozaic ce reprezinta pe Maica Domnului si Sfiinti Arhangheili, Mihail si Gavril, protectoria lacasului monahal. Decoratia fatadei se remarca prin jocul ritmic de caramida ce se desfasoara pe intreg edificiul. cu turla octogonala. Deasupra intrarii se afla turnul-clopotnita care adaposteste doua clopote cu sunete armonioase . In partea de sud-est cladirea adaposteste un Paraclis cu hramul Sfantul Siluan. - Aceasta manastire pastreaza o candela nestinsa celui ce s-a jertfit pentru neamul romanesc. 
Extras din panoul info. Foto.



2024.07.26
- Interior - A.M.C
Pictura in tehnica "al fresco"
Extras din panoul info. Foto.









2024.07.26
- Inscris in cupola: 
  Cuvinte ce  se spun la Sfanta Liturghie,  numai odata pe an, in Sambata Mare: A.M.C
"Să tacă tot trupul omenesc şi să stea cu frică şi cu cutremur, şi nimic pământesc întru sine să nu gândească, că Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor merge să Se junghie şi să Se dea spre mâncare credincioşilor. Şi merg înaintea Lui cetele îngereşti cu toată căpetenia şi puterea, heruvimii cei cu ochi mulţi şi serafimii cei cu câte şase aripi, feţele acoperindu-şi şi strigând cântarea: Aliluia, Aliluia,
 Aliluia!" - informatii din crestinortodox.ro



2024.07.26
Urbanism - linkuri
"Biserica Manastire este proiectata sub forma de cruce greaca in plan orizontal caracteristica a bisericilor ortodoxe cu nava principala, abside prevazute cu cate o fereastra, iar altarul se inchide cu o bolta, in forma de semicalota....
TRICONC 1. Plan de biserica inscriind trei abside opuse intrarii, racordate intre ele prin intermediul unui dreptunghi. - Din fr. triconque. - A.M.C. -  sursa info roararhitect.ro
Extras din panoul info. Foto



2024.07.26
- Magazin bisericesc - iimagine din curte - A.M.C.  















2024.07.26
- Chilii 










2018.08.30
- Urbanism - linkuri 

-  
De pe net: De ce aprindem lumanari la biserica - newsweek.ro



2024.07.26
- Porti si alte elemente decorative - 14Google(bolovani) - 29Google - A.M.C. - 









 

2018.08.30
- CRUCI, CRUCIFIXE, TROITE - linkuri














2019.07.17
- Vedere panorama de pe Str. Liviu Rebreanu








2022.08.31
- Manastirea Mihai Voda - Revista Ecouri - Google12, pag.8,9,10








2024.07.26
 Natura vie - linkuri
-  Natura vie - insecte -  Youtube (list) , 1Google, ,16Google, 17Google, 27Google - A.M.C.








2024.07.26
-  Conifere - 13Google, 16Google, 17Google, 27Google - I.L.T. 12,- A.M.C.- Pag: 525,  1341










2024.07.26
-  Crini - 13Google, 16Google, 17Google , 27Google, 43Google  -  I.L.T.-  A.M.C. - Pag. 259









2024.07.26
-  Roșii (Solanum lycopersicum)-13Google,16Google,17Google,27Google , A.M.C-Pag.650, Patlageaua








2024.07.26
Urbanism - linkuri
 - Depozite de deseuri - 14Google, 33Google - I L.T.1,   A.M.C.







2024.07.26
-  Bătător de covoare - 47Google -  A.M.C









2024.07.26
 -  Urbanism - linkuri
Fantani arteziene si cismele - linkuri, cismele - 43Google - A.M.C
"Să recapitulăm, ce știm cu toții despre apă: este un lichid inodor, insipid și incolor care se găsește în natură în formă lichidă, solidă și gazoasă. Este una dintre cele mai răspândite substanțe pe planeta noastră și formează învelișul Pământului numit „hidrosferă.. - Oamenii sunt aproximativ 70% apă difera in functie de varsta - O persoană poate să trăiască aproape o lună fără mâncare, însă mai puțin de o săptămână fără apă.. - si ceva mai "doct" 🙂 : Apa conține a doua cea mai răspândită moleculă în Univers Cea mai frecventă moleculă din Univers este hidrogenul gazos, H2, compus al moleculei de apă. Hidrogenul este format dintr-un proton și un electron (este singurul element chimic cunoscut care nu are niciun neutron "neutronul este o particulă subatomică, fără nicio sarcină electrică și masă puțin mai mare decât cea a protonului" ) și este cel mai simplu element din Univers, fapt care îi explică abundența.”. - A.M.C. - sursa info lafantana.ro



 
- Eugen Gergely - Istorie si contemporaneitate - 19Google
  din 2005, 

Manastire in constructie din anul 2005 pe platoul parcului Mihai Viteazul, in zona Ocolului Silvic. Lucrarile sunt supraveghiate de parintele Vasile Stiopei - Eugen Gergely - Istorie si contemporaneitate  Carte pe Google19 - pag. 284.




De pe Net:
- Pagina oficiala a Manastirii Mihai Voda 

- La data de 02.11.2015 a avut loc slujba de  sfiintire a clopotelor - turdainfo.ro
- La data de 19 august a fost sfintita biserica - mitropolia-clujului.ro - album foto, turdainfo.ro
- Album foto de pe Facebook,1, Facebook 2-  autor, Suciu Petru la 19.august 2017, comemorare -


- Ioan Ciorca - Din Monumentele si statuile emblematice ale Judetului Cluj -   Pag.487- 574 - Municipiul Turda  - 30Google - Pag.527, Pag.532, Pag.534
 .







- Alocarea de catre Primaria Turda de fonduri pentru finalizarea manastirii vizează dorința ca Mănăstirea să fie finalizată la momentul centenarului României ca stat unitar, să fie inclusă în circuitul turistic, alături de celelalte obiective din Turda, ea făcând parte, deja, din patrimoniul municipiului de pe Arieș, - Turdainfo.ro, august 2017, tot ei cu alt ton cu o zi inainte Turdainfo.ro
amanunte infoaries.ro
- Copia si Originalul - infoaries.ro, 2018
- Turist prin Romania  - info si album foto, 2016
- Sesizare lipsa rampa si comentariu - Facebook, I.L.T.
- Fotografii frumoase - Bogdan DC - Facebook, 2019.
- Bartolomeu Anania - pagina pe Facebook, Suciu Petru, 2019.
- Un grup de studenti i vizita la Manastirea Mihai Voda in anul 2015 - Facebook Mircea Irimie
- 19.08. - Hramul Manaastirii Mihai Voda - Facebook Dana Deac , 2022


2023.03.23
- "Această mănăstire ortodoxă este unul dintre cele mai vechi și mai importante lăcașuri de cult din zonă. Construită în secolul al XVII-lea, Mănăstirea Mihai Vodă păstrează până în prezent arhitectura originală și elementele artistice valoroase ale vremii sale. În interior, vei descoperi o serie de picturi murale frumoase și un impresionant iconostas de lemn sculptat, care datează din secolul al XVIII-lea."
Sursa info si foto Fisit Turda, foto G.24


- Ganduri - linkuri 
 - Lev Tolstoi (1828-1910), romancier rus 
- Faptele din credinţă intăresc credinţa. Credinţa produce fapte. - A.M.C. - sursa citat kudika.ro.


- Imagini Google Maps, Aleea Obeliscului, acces in anul 2012

Foto pe: 5sGoogle,   Biserici.org, Facebook  I.L.T. - A.M.C. - F.T.
Mormantul lui Mihai Viteazul
Aleea Obeliscului
Personalitati turdene - Parintele Vasile Stiopei
Vezi Turda - Strazi
Turda - Biserici si cimitire




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu