- Biserica Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" - linkuri
Parohia ortdoxa romana Turda-Oprisani I este continuatoarea “Parohiei Ortodoxe Romane Oprisani sau a Cristisului cum s-a numit pana in anul 1924”cand localitatea a primit numele de “Oprisani”in semn de omagiu pentru preotul martir Ioan Opris,paroh 1906-1918.....A fost construita in 1998 pe amplasamentul unde a existat o biserica din caramida si lemn ctitorita in anul 1886 de preotul Vasile Rus, ce a fost demolata. In perioada comunista s-au construit blocuri in imediata vecinatate a bisericii reducandu-i astfel mult din perspectiva. In curtea Bisericii se afla bustul preotului martir Ioan Opris, opera realizata in anul 2004 de sculptorului Emilian Savinescu (faceebook) - sursa protopopiatulortodoxturda.ro
Pisanie
"Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu desavarsirea Sfantului Duh, Ziditu-sa din temelie aceasta Sfanta Biserica cu Hramul "Adormirea Maicii Domnulu", intre anii 1977-1997, prin jertfelnicia credinciosilor din cartierul Oprisani, Turda.
Piatra de temelie s-a pus in anul 1977 sub pastorirea Pr. Mihai Teiusan. Datorita vitregiilor vremii, lucrarile de constructie au continuat sporadic, pana in anul 1983 ajugandu-se cu zidurile exterioare deasupra ferestrelor. In acelasi an s-au sistat lucrarile, s-a revocat autorizatia de constructie, si mai mult, s-a dispus demolarea celor executate pe motiv ca nu s-a respectat documentatia tehnica si ca zidurile sunt fragile. In toamna anului 1984 octombr.1 este numit ca preot paroh Dumitru Pop, iar ca preot slujitor Vasile Stiopei. Prin demersurile preotului paroh s-a intocmit o noua documentatie tehnica executata de I.C.D. Cluj , prin ing.Ivantie Craciun, arhitect Sorin Scripcaru si Virgil Pop, documentatie care cuprinde consolidarea zidurilor cu 11 contraforti exteriori si 2 interiori, doua turnuri la intrare - 18 coloane in interior pentru sustinerea si dezvoltarea balcoanelor pe toata lungimea zidurilor, a boltilor si a cupolei.
Asa s-a preintampinat demolarea zidurilor si s-a cerut aprobarea pentru continuarea lucrarilor. Autorizatia s-a obtinut pe 31 iulie 1987, an in care s-a reluat constructia. Biserica odata terminata a fost impodabita cu capeteasma din stejar sculptat, mobilier, clopot, candlabre, o pictura in tehnica "A Fresco" (in stil neo-bizantin) executata intre anii 1991-1995 de Mihai Gabur din Piatra Neamt, s.a. Lucrarile s-au efectuat prin grijea , osteneala si contributia Pr. Paroh Dumitru Pop, a Consiliului Parohial, a credinciosilor din aceasta parohie si a altor buni crestini.
S-a sfintit acest Sfant lacas in anul Domnului 1997 aug.31, in vremea Prea Fericirii Sale Teoctist , Patriarhul Romaniei, de catre I.P.S. Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Clujului, P.S. Andrei Andreicut Episcop de Alba, consilieri eparhiali, P.C. Protopop Gheorghe Gotea inconjurati de un sobor de preoti si un mare numar de credinciosi."
2013.08.30 |
Sub altarul acestei Sfinte Biserici odihnesc in Domnul
Preot Vasile Rus 1819-1867 - ctitorul vechii biserici 1866
Preot Ioan Petrutiu 1848-1903
Preot Ioan Opris 1878-1918 - Eroul national luptator pentru unire ucis de jandarmii maghiari.
Silvia Opris 1883 - 1968
Ing. Remus Oprea 1918-1946 - asasinat de maghiari
Preot Nichita Avram 1901-1959
Sidonia Avram 1908-1980
Odihneasca-se in pace!
Fam. Bembea
- Placa comemorativa , inscriptie:
" IN ACEASTA BISERICA A SLUJIT CU MARE CREDINTA CA PREOT IOAN OPRIS CARE A FOST UCIS MISELESTE IN 8 NOIEMBRIE 1918 PENTRU CAUZA MARII UNIRI "
"Parohia Ortodoxa Oprisani I-IV
Inca de la jumatatea secolului XIX-lea ortodocsii si-au amenajat un modest lacas de cult. In anul 1866 a fost cladita o biserica din caramida arsa pe actualul teren unde se afla cea noua, prin contributia credinciosilor. Era construita sub forma de nava cu tavan din lemn. Preot Vasile Rusu. A urmat preotul Fodorean, care a ridicat si casa parohiala si o scoala confesionala. In 1905 preot in parohie este Ioan Opris care mareste scoala confesionala. Este ucis s in 1918 de honvezii unguri." Urmeaza ca preoti Augustin Craciun, iar din 1929 pana in anul 1959, preotul Nechita Avram.
- Placa comemorativa , inscriptie:
" IN ACEASTA BISERICA A SLUJIT CU MARE CREDINTA CA PREOT IOAN OPRIS CARE A FOST UCIS MISELESTE IN 8 NOIEMBRIE 1918 PENTRU CAUZA MARII UNIRI "
"Parohia Ortodoxa Oprisani I-IV
Inca de la jumatatea secolului XIX-lea ortodocsii si-au amenajat un modest lacas de cult. In anul 1866 a fost cladita o biserica din caramida arsa pe actualul teren unde se afla cea noua, prin contributia credinciosilor. Era construita sub forma de nava cu tavan din lemn. Preot Vasile Rusu. A urmat preotul Fodorean, care a ridicat si casa parohiala si o scoala confesionala. In 1905 preot in parohie este Ioan Opris care mareste scoala confesionala. Este ucis s in 1918 de honvezii unguri." Urmeaza ca preoti Augustin Craciun, iar din 1929 pana in anul 1959, preotul Nechita Avram.
- Info. Prof. dr. Eugen Gergely in cartea "Turda- Istorie si Contemporaneitate" carte pe Google19, pag. 280, 281
In curtea bisericii, pe partea stanga se afla o troita din lemn ridicata in memoria preotilor care au slujit in aceasta biserica. Autorul troitei este turdeanul, Nelu Copil. (De acelasi autor exista o troita in curte la Cazarmi. Nelu Copil a mai executat lucrari de sculptura in interiorul Catedralei Ortodoxe)2023.03.111111117 |
- Părintele protopop, Alexandru Rus, Protopopul de Turda, a instalat pe noul preot paroh Florian Simonca, numit pe seama Parohiei Ortodoxe Turda Oprișani IV, începând cu 1 iulie 2024, în urma ieșirii la pensie a Părintelui Sima Alexandru, după 46 ani de slujire preoțească, din care 26 în această parohie! - TurdaNews, 2024.07.21
Parohia ortdoxa romana Turda-Oprisani I - sursa info: siteul Protopopiatului Ortodox Turda
Parohia Turda Oprișani IV info. siteul Protopopiatului, .."s-a înființat la 1 aprilie 1998, desprinzându-se din Parohia Turda Fabrici și Turda Oprișani I, fiind localizată în cartierul Oprișani-Micro I cuprinzând străzile: Rapsodiei, Baladei, Constructorilor nr. 1-20, Calea Victoriei nr. 1-7 și 94-98.
..Este contiunatoarea “Parohiei Ortodoxe Romane Oprisani sau a Cristisului cum s-a numit pana in anul 1924”,cand localitatea a primit numele de “Oprisani”in semn de omagiu pentru preotul martir Ioan Opris,paroh 1906-1918.Tot in semn de omagiu,prin stradania preotului-paroh si a bunilor credinciosi,in anul 2004,in incinta bisericii,I s-a ridicat un bust,executat de sculptorul Emilian Savinescu. Parohia face parte din protopopiatul Turda,iar biserica are hramul “Adormirea Maicii Domnului.
Prima atestare documentara a localitatii este din anul 1288,pomenita intr-un document ca “Villa Cruciferarum Tordensis”iar cu numele de “Kerestes”apare in anul 1322.Asezata pe o campie in imediata vecinatate a anticei Potaissa,pe malul drept al Ariesului,Oprisani este una dintre vechile asezari transilvanene.O modesta bisericuta de lemn-ca peste tot in Transilvania – a servit veacuri de-a randul ca loc de inchinaciune crestineasca,speranta si ridicare spirituala.Faptul ca in inventarul bisericii a figurat pana nu de mult Kiriacodromionul de Balgrad(1699)-cu insemnarea cumpararii sale in anul 1700 si multe alte cartii liturgice,ne indeamna sa recunoastem o cu mult mai mare vechime pe seama asezamantului bisericesc decat aceea pe care o arata documentele scrise ale parohiei si care incep abia in anul 1847.
La 1866 s-a construit o biserica din caramida arsa, in forma de nava, prin contributia credinciosilor si a preotului Vasile Rusu(1847-1867),
Oprisanii s-au dezvoltat nespus de mult in perioada intrbelica,dar mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial cand trebuintele spirituale ale unei atare comunitati au cerut ca necesitate un nou locas de cult care sa faca fata numarului sporit de enoriasi si trebuintelor spirituale ale acestora.
In anul 1977 s-a pus piatra de temelie a noii biserici sub indrumarea preotului Mihai Teiusanu.Datorita vitrgiilor vremii lucrarile de constuctie au continuat sporadic.Pana in anul 1983 s-a ajuns numai cu zidurile exterioare pana deasupra ferestrelor.In acelasi an s-au sistat lucrarile,s-a revocat autorizatia de constructie si, mai mult,s-a dispus demolarea celor executate pe motiv ca nu s-a respectat documentatia tehnica si ca zidurile sunt fragile.
In toamna anului 1984,octombrie 1,este numit ca preot paroh Dumitru Pop care face toate demersurile pentru a salva ce s-a construit.Cu mare greutate s-a angajat o echipa de la Institutul de Cercetare si Proiectare Cluj,formata din ing.Ivantie Craciun,arhitectii Sorin Scripcaru si Virgil Pop.S-au facut expertize tehnice ale fundatiei si zidurilor si s-a intocmit o noua documentatie tehnica adaptata constructiei si care cuprinde:consolidarea zidurilor cu 11 contraforti exteriori si 2 interiori,cu grinzi de legatura si sustinere ,realizate prin strapungerea zidurilor in 3 puncte la fiecare contrafort; 2 turnuri la intrare cu inaltimea de 24 metri fiecare;18 coloane in interior pentru sustinerea si dezvoltarea balcoanelor pe toata lungimea zidurilor,pe o latime de 3 metri,a boltilor si a cupolei.Asa s-a preintampinat demolarea zidurilor si s-a cerut aprobare pentru continuarea lucrarilor.Autorizatia s-a obtinut pe 31 iulie 1987,an in care s-a reluat constructia,iar in 1989,la sarbatoarea Nasterii Domnului am ofciiat sf.Liturghie.
Odata biserica terminata a fost dotata cu o catapeteasma din stejar sculptat executata de fratii Airinei Ioan si Constantin ,cu mobilier,clopot,candelabre si altele. Intre anii 1991-1996 biserica s- a impodobit cu o frumoasa pictura executata in tehnica fresca,de catre pictorul Mihai Gabur.Acesta a pictat icoanele de pe iconostas si icoana hramului de pe fatada bisericii.
S-a sfintit in anul 1997,august,31 ..
In present parohia are aprximativ 2400 credinciosi.
Adresa:Turda,str.Ioan Opris Nr.7,cod postal
Biserica de: zid si lemn
Hramul :Adormirea Maicii Domnului
Anul construirii bisericii:1977-1997
Casa Parohiala:Da..."
Cruce - Cruci - IC XC NI KA înseamnă Isus Cristos biruieşte, (învinge, depide, dacă faceţi parte din curentul care respinge arhaismele şi slavonismele… ).
sau, cealaltă variantă după DOLR,: Isus Cristos biruie! - sursa info maiuscluceru.ro
- Biserica din Cristis in care a slujit Preotul Martir Ioan Opris - I. Bembea - Ioan Opris Martir al Neamului pag. 82
- Cruci, crucifixuri, troite - linkuri
Cele două scări în spirală, înălțându-se grațios spre balcoanele bisericii, par a simboliza căile sufletului către lumină. Fiecare pas, deși strâmt și uneori anevoios, devine un act de credință și încredere că rugăciunea ajunge acolo unde trebuie. Ele ne amintesc că înălțarea, fie ea fizică sau spirituală, necesită răbdare, concentrare și puterea de a păși înainte, chiar și atunci când drumul pare greu.. Treptele acestea, ce urcă printre morminte, par a fi un drum simbolic între lumi, un loc de reculegere și de apropiere de amintirea celor dragi. Fiecare pas e o întâlnire tăcută cu cei ce-au fost, un omagiu adus sufletelor ce dăinuiesc în lumina eternă. În tăcerea solemnă a cimitirului, pașii devin rugăciuni mute, iar scările, un pod spre liniștea adâncă a celor plecați. - A.M.C, 2024
2024.11.04 |
- Scari, trepte - 44Google - A.M.C.
De pe net:
2020.04.12 |
2021.08.12 |
2024.12.03 |
-
- Inaltarea Domnului, Ispas, Ziua Eroilor, - Facebook Suciu Petru - 2022.06.02
- Sfintirea noului clopot in anul 2015 - Facebook, Suciu Petru
Octavian Paler (1926-2007) a fost un scriitor român...
- ...Mi-e frică, nu de Dumnezeu, ci de absenţa lui Dumnezeu. Sunt incapabil să gândesc o lume în care El nu ar axista, pentru că atunci toate s-ar prăbuşi.... A.M.C. - sursa, adevarul.ro, din Ultimele gânduri ale lui Octavian Paler . - Ganduri - linkuri
Imagini Google Maps, Street View, din anul 2012
Foto pe: biserici.org
Str. Ioan Opris - linkuri si info.
Vezi Turda - Strazi
Turda - Biserici si cimitire - linkuri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu