2011-01-14

Pasari


Ciori  -  Google1 - Youtube "Cioara de la geamul meu"

- Expozitie columbofila 2010  Youtube - la C.N.M.V.

Targ de pasari si animale mici in incinta Colegiului Tehnic - Google8 - A.M.C. - 2018



2017.01.18, de pe Calea Victoriei - album pe Google1




Vrabiuta "haplesa" - din Piata Centrala Agroalimentara - 2016.10.10


2017.02.10 - Youtube - Playlist


De la Turda - Porumbei si vrabiute


2018.04.29
- Cinteză australiană zebrată - Expo 2018














2019.08.16
- Piata Centrala Agroalimentara - linkuri
"..Bobocii de rață au nevoie de mai multe lichide decât cei de găină, atât pentru că organismul le-o cere, dar și pentru că împrăștie mai multă apă prin adăpost.. " - A.M.C. - sursa info.
agri-shop.






2016.02.11
- Gugustiucul ( Streptopelia decaocto )
- Calea Victoriei, Nr.9-11

”Gu-guu-stiuc..Gu-guuu..stiuc !” creatura inofensiva, putin mai blanda decat porumbelul - A.M.C.

Drăgălaşul guguştiuc, despre care, in f. scurt rezumat am aflat ca " sunt cupluri monogame .. Masculul propune mai multe locuri pentru cuib dintre care femela alege unul. El este o platformă sumară făcută de femelă din rămurelele adunate de mascul de pe sol sau rupte din arbori. Depune ouăle în perioada aprilie-septembrie, Ponta se compune din 2 ouă albe. Ambii părinți clocesc timp de 13-14 zile, Puii nidicoli sunt hrăniți cu „lapte de gușă” (secreție generată de gușa părinților) și stau în cuib trei săptămâni, îngrijiți de mascul timp în care femela depune o pontă nouă. .." - A.M.C. - sursa info: valeailfovului.ro




2016.07.12
 - Calea Victoriei, Mr.1








2018.01.24
- Paraul Fanatelor in zona strazii "Andrei Muresanu"









2017.09.08
- Str. Salinelor, Nr.13








2019.04.05
- Str. Salinelor, Nr.15
"....obiceiul cocoșilor de a cloncăni încetișor și de a-și mișca în sus și în jos capul, luând în cioc hrana ș apoi aruncând-o.....atrag mai mult atenția găinilor ..i. Găinile vor mânca primele, în timp ce cocoșii se vor hrăni cu ce rămâne. ....  A.M.C.
..Dacă observă un potențial pericol, cocoșul avertizează mulțimea de găini cu o serie de zgomote reduse. Astfel, găinile sunt informate să stea aproape de el și să fie vigilente. Dacă pericolul nu trece, cocoșul va da alarma prin intermediul unor țipete puternice, urmând să adune găinile într-un loc sigur până la dispariția pericolului. Dacă este necesar, cocoșul va ataca potențialii prădători pentru a-i ține la distanță." - A.M.C. - info de pe net: agroland.ro,



2019.11.20
- " în ciuda mitului, doar câteva rațe măcăne. Cei mai mulți masculi sunt silențioși. Femelele sunt mult mai vocale decât masculii și emit o gamă mai variată de sunete...." ,  A.M.C., - sursa info: agroland.ro
Str. Constructorilor






2018.09.12 
- Cluj-Napoca, Str. Intre Lacuri, Iulius Parc









2020.01.02
- "...Ratele sălbatice sunt dimorfe sexuale, ceea ce înseamnă că bărbații și femeile diferă unul de celălalt. Femelele sunt maronii și mai degrabă slabi, în timp ce bărbații au un strălucitor violet purpuriu peste aripile lor și au culori irizate....."
Sursă: sedhesrebsit.ro




2020.01.11
- Video: "Spectacol pe apa" Raul Aries, foto si montaj A.M.Catalina,  coloana sonora "Bard" interpret Paul Zamfira - publicat pe I.L.T., F.T.,  A.M.C. Youtube








2018.09.12
- Cluj-Napoca- Iulius Mall









De pe net
- Din Parcul Botanic, Timisoara - elizfotonatura.ro
- Păsările mici, cum ar fi măcăleandrul, îşi umflă penele pentru a păstra cât mai mult aer în ele; acesta este încălzit mulţumită temperaturii corporale ale înaripatelor, ţinându-le de frig într-o dimineaţă geroasă de iarnă. - aziaminvatat.ro, Facebook A.M.C., 2019.
- "Vrabia este o divă în miniatură care îndulceşte a dimineţii uvertură." - zice Michelle Rosenberg - A.M.C.
- "....Nu mi-ai scoate oare ochii
Cu-ascuţitul botişor
Şi alăturea cu mine
Sta-vei oare binişor?

Parcă mi te văd, drăguţă,
Că îmi zbori şi că te scap,
Stând pe gard, privind la mine,
Ai tot da cochet din cap...." Intre pasari " - Mihai Eminescu - imagine pe Calea Victoriei - A.M.C.

2019.01.12
- Porumbei (Columba livia), "..trăiesc în perechi. Ei construiesc cuibul cu crenguțe, cuib în care femelele depun ouă. Acestea sunt clocite de amândoi, timp de 18 zile pe rând. Din ouă ies puii golași, neputincioși, cu ochii închiși, care nu pot zbura. Sunt hrăniți cu un lichid alb, secretat de gușa porumbiței numit și „lapte”, până când se pot hrăni singuri cu grăunțe...." - A.M.C. - sursa info Wikipedia 

Simbol al pacii si prieteniei, al gingasiei si puritatii, aducator de vesti bune, mesager al dragostei si bucuriei, porumbelul este una dintre cele mai populare pasari de pe la noi. In mitologie, porumbelul era considerat solul zeilor.- info: acka.ro, A.M.C.
- porumbel de biserica (turnesc sau ciuruc sau turnar sau ciuralau sau gutan - info comentariu de pe net. vanatoarea.ro, A.M.C. 2019.

"...Porumbeii pot recunoaşte toate literele alfabetului uman, pot face diferenţa între fotografii şi chiar să distingă anumiţi oameni prin prisma unor imagini...." - A.M.C. sursa info zooland.ro
- Porumbeii sunt recunoscuţi în lumea întreagă ca fiind păsările care stau foarte bine cu orientarea. Folosesc soarele drept ghid şi au o busolă internă magnetică, ce îi ajută, spre exemplu, să îşi găsească cuibul, după călătorii de mii de km. distanţă. - zooland.ro, A.M.C.

- " Porumbeii sunt animale complexe şi extrem de inteligente. Sunt unele dintre puţinele specii de necuvântătoare care reuşesc să treacă testul oglinzii – testul recunoaşterii de sine...." - din Parcul Teilor - zooland.ro,  . - A.MC. -  Deşi “urmele” pe care le lasă porumbeii pe stradă sunt inestetice, în trecut acestea erau extrem de preţioase. Erau văzute ca cel mai bun fertilizator, iar grămezile de extremente erau chiar păzite de gardieni înarmaţi - A.M.C.



2019.04.015 - Turda, Aleea Plopilor 
- Pasarea graur (Turdus vulgaris L.)
"...poate produce pagube considerabile livezilor. Cu toate acestea, graurii pot scapa o plantatie de insecte daunatoare.
Cantecul graurelui este un fenomen foarte interesant, deoarece acestia sunt experti in reproducerea sunetelor auzite in mediul inconjurator.
Se spune că Wolfgang Amadeus Mozart ar fi fost compus lucrarea "O glumă muzicală" in stilul comic, al vocalizelor graurilor. " -


2019.02.05 
- "...Vrăbiuțele, Își construiesc în arbori sau scorburi cuiburi sferice în care femela depune de trei ori pe an 4-5 ouă albe pătate. Ele sunt clocite timp de 14 zile de ambii părinți....."  - educatie.inmures.ro - Imagine de pe Str. Rapsodiei - A.M.C.

" Sunt rezistente, sunt descurcăreţe, au curajul să locuiască printre noi....." - A.M.C.
- "..Sunt adorabile! Sunt descurcăreţe, ..... Lăsaţi-le să se odihnească pe pervazul gemului vostru şi molipsiţi-vă de bucuria lor de a fi pe Pământ!" - info. unsoideblog, A.M.C.

2020.04.11
- „doctori ai pădurii”, ciocanitorile îşi obţin hrana prin cioplirea şi scobirea scoarţei şi trunchiului arborilor, mai ales a celor atinşi de putregai, pentru a extrage şi a se hrăni cu larvele de insecte ...in acest scop au corpul adaptat cum ar fi: capul ciocănitorii mai este susţinut de nişte tendoane adaptate, cu rol în preluarea şocurilor şi amortizarea loviturilor puternice în trunchiuri. Ciocul care creşte continuu pentru a compensa uzura la care este supus zilnic, a devenit o adevărată daltă Nările sunt protejate de peri lungi, sârmoşi, pene, Coada, a devenit un al doilea punct de sprijin al corpului, după picioare..." - A.M.C. - sursa info descopera.ro




- Gainile si porumbeii, animale inteligente - ingredibilia.ro
- Sunetele pasarilor - adworks.ro





Foto pe: Google1, Youtube,  Facebook: I.L.T. - A.M.C.
Natura vie - linkuri
Natura 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu